Školka Hradištko

O naší školní jídelně

INFORMACE O JÍDELNĚ

Naše školní jídelna při Mateřské škole Hradištko vaří pro:

81 dětí mateřské školy,

307 žáků základní školy,

20 dospělých zaměstnanců obou vzdělávacích zařízení.

 

Finanční normativ na potraviny je v  MŠ za přesnídávku a svačinu Kč 7,– a za oběd Kč 16,–  resp. 17,– pro 7leté + pitný režim Kč 3,–.

V  ZŠ pro 1. –  4.  tř. (žáci, které nedovrší ve šk. roce 11 let) za oběd Kč 22,–, žáci 4. – 7. tř. Kč 24,– (žáci, které nedovrší ve šk. roce 15 let) a žáci 7. – 9. tříd (žáci 15 let a výše) Kč 26,–.

Dospělí platí za oběd Kč 29,–.

 

Normu masa máme též stanovenou podle kategorií:

MŠ 50g, ZŠ 1. – 4. tř. 80g, ZŠ 5. – 6. tř. 90g, ZŠ 8. – 9. tř. 100g  a dospělí 110g syrového masa.

 

Jídlo z  převážně čerstvých a českých surovin vaří kuchařky Monika Presslová, Miroslava Rodová, Gabriela Rýdlová, Jana Dardová, Lucie Humhalová a Lenka Presslová opravdu s  láskou.

Denně připravují dopolední a odpolední svačiny pro MŠ. Pečivo bývá doplněno rozmanitými druhy pomazánek (zeleninové, rybí, tvarohové, sýrové, masové) nebo mléčných výrobků (puding, jogurt, tvrdý sýr, žervé, šlehaný tvaroh). Sladké pečivo bývá pouze 1 týdně, peče nám Miroslava Rodová. Dále 1x týdně bývá mléčná kaše nebo cereálie s mlékem. Ve sladkém je spousta jednoduchých cukrů, které by se v dětském jídelníčku měly vyskytovat co nejméně. Jejich nadbytek může vést k nadváze až obezitě a samozřejmě ke zvýšené kazivosti zubů.

Nabídka ovoce a zeleniny ke svačinkám je každodenní, aby si děti navykly, že ovoce a zelenina do našeho jídelníčku neodmyslitelně patří.

Mléčné nápoje, jakožto bohatý zdroj vápníku pro správný růst kostí a zubů, jsou zastoupeny každý den.

Polévky vaříme zeleninové, s obilovinami, luštěninové a vývary. Neodmyslitelně k naší školní kuchyni patří používání méně obvyklých obilovin, jako jsou jáhly, pohanka, celozrnný kuskus, bulgur, špaldové kernotto či různé druhy vloček.

Hlavní jídla jsou většinou masová. Dětem je nabízeno maso kuřecí, krůtí, králičí, hovězí, rybí a vepřové. Mezi přílohami vedou brambory, dále pak těstoviny, rýže a knedlíky vaříme s podílem celozrnné mouky, ovšem maximálně 1 za měsíc. Bezmasá jídla jsou pravidelně zařazována 4 – 5x v měsíci (2x luštěniny a 2x v měsíci sladký pokrm, někdy zeleninový). Sladké jídlo je vždy doplněno bílkovinami v podobě mléčného nápoje.

V  naší jídelně zbytečně nemastíme, nepřesolujeme, nepřeslazujeme a nepoužíváme tučná masa (bůček). Také je běžným zvykem, že si děti chodí rády a často přidávat.

Každý den je možné si vybrat u oběda ze tří nápojů.

Na podzim 2015 vyšlo Nutričního doporučení ministerstva zdravotnictví ke spotřebnímu koši, které musím respektovat při sestavování jídelníčku. V tomto doporučení je vlastně shrnuto vše, o co se už spoustu let v naší školní jídelně snažím. Dokládá to zpráva krajské hygienické stanice, která nám v roce 2016 vypracovala rozbor jídelníčku.

Od roku 2008 už jsou běžně v naší jídelně používány bio potraviny, a to přibližně s 10 – 30% podílem. Na jaře 2014 jsme zařadili čerstvé mléko a mléčné výrobky z farmy Krhanice.

Dobrou chuť všem našim strávníkům přeje Hana Jelínková, hospodářka ŠJ.

Aktualizováno dne 4. 10. 2018